London 24/10/2019

Paradis Express & Stadhuis Hasselt onder de winnaars op de European Property Awards 2019

 

Op 24 oktober vond in Londen de uitreiking plaats van de jaarlijkse International Property Awards. De prestigieuze prijs gaat elk jaar naar bedrijven die zich hebben onderscheiden in uiteenlopende disciplines van de architectuur & vastgoedmarkt. Naar goede gewoonte viel architectenbureau Jaspers-Eyers Architects, met kantoren in Brussel, Leuven en Hasselt, ook dit jaar in de prijzen.  In de categorie ‘Public Services’ behaalde het kantoor de 2de plaats met het ontwerp voor het Hasseltse stadhuis, een samenwerking met UAU Collectiv en Michel Jansen Architecten In de categorie ‘Mixed Use’ won Jaspers-Eyers de eerste prijs met ‘Paradis Express’ in Luik, een samenwerking met A2M en BAG.

Verbinding, letterlijk en figuurlijk

Paradis Express is een mix van kantoren, winkels, woningen, ondersteunende diensten en parking. De site ligt tussen het centrum van Luik en het station van Calatrava en verbindt op die manier twee stadsdelen die tot voor kort door een leegte gescheiden werden. Fietsers en voetgangers kunnen van aan het station over de esplanade naar de ministerietoren (ontwerp van Jaspers-Eyers) en van daar naar het shoppingcenter Médiacité aan de andere oever van de Maas (ontwerp van Jaspers-Eyers). Op die manier leidt een aantrekkelijke as de bezoeker van het station naar het stadscentrum. Het project is een voorbeeld van modern wonen, werken en ontspannen, op één locatie maar in afzonderlijke eenheden. John Eyers: “De mix van functies maakt van Paradis Express een op en top hedendaags project, afgestemd op de noden van een moderne stad in ontwikkeling.”

Frappant in het project zijn de open doorzichten, de vele groendaken en de golvende gebouwen, die de grond soms maar vluchtig lijken te raken om zich dan weer op te richten. Paradis Express zorgt zo niet alleen voor leven en dynamiek, maar ook voor groen in de stad en harmonie in de skyline.

 

Vernieuwing en renovatie met nadruk op toegankelijkheid

Het nieuwe stadhuis van Hasselt is een landmark in de stad, zichtbaar van op de Hasseltse kleine ring. Maar het is ook veel meer dan dat. De nieuwbouw vormt niet alleen één geheel met het aangrenzende plein, maar ook met de naastgelegen oude rijkswachtkazerne, een gebouw uit 1879 in neoklassieke stijl dat voor dit project een grondige renovatie heeft ondergaan. Opmerkelijk aan het nieuwe gebouw is onder andere de schuine spiegelwand, die de beweging in de stad en op het onderliggende plein reflecteert.

Op de benedenverdiepingen bevinden zich de balies van de stadsdiensten en het OCMW. Voor een maximale inbedding in het stedelijke weefsel is de sokkel transparant en dat geeft meteen de opzet weer van het hele verhaal. Het voornaamste streefdoel was immers een gevoel van warm welkom te creëren in het huis van de burger. Er heerst dan ook een gemoedelijke sfeer van openheid en  geborgenheid.

Jean-Michel Jaspers: “De stad wilde de muren tussen de burger en de stadsdiensten wegbreken, letterlijk en figuurlijk. Het ontwerp is dan ook tot stand gekomen met die laagdrempeligheid in het achterhoofd.”

Contacteer press@jaspers-eyers.be voor meer informatie of hoge resolutie beelden.

Images © Jaspers-Eyers Architects – Photography Philippe van Gelooven

In gevak van publicatie gelieve er op toe te zien dat de volgende samenwerkingen worden veremeld
City Hall Hasselt : in cooperation  with UAU Collectiv U & Michel Janssen Arcitecten
Paradis Express : in cooperation  with A2M & BAG

Paradis Express wint de 1st prijs in de categorie Mixed-use Architecture

Stadhuis Hasselt wint de 2de prijs in de categorie Public Services Architecture